bedreiging

Bedreigingen zijn nooit te rechtvaardigen.

Datum

Het politieke en maatschappelijke klimaat is in Nederland, maar ook daarbuiten, de afgelopen 2 jaar erg verhard. Bedreigingen aan het adres van politici, wetenschappers en journalisten zijn inmiddels helaas aan de orde van de dag.

Capitool.

Dat sommigen zo ver zouden gaan dat zij het huis van de democratie zouden bestormen, had ik in mijn stoutste dromen zeker in een democratie zoals in de USA niet voor mogelijk gehouden. Na het zien van de aangrijpende documentaire ´Four hours at the Capitol´ over de bestorming van het Capitool in Washington DC op 6 januari 2021 houd ik dat echter ook in Nederland inmiddels voor mogelijk. Uitspraken van met name politici van Forum voor Democratie leiden helaas tot kopieergedrag en polarisatie.

Wantrouwen in politiek.

Natuurlijk speelt het wantrouwen van de burgers richting de politiek en de overheid een grote rol bij hun ontevredenheid. Maar wat maakt het dat een aantal zo ver wil gaan dat zij anderen in woord en daad bedreigen. Volgens mij is dat een combinatie van dat wantrouwen tezamen met het afgaan op nepnieuws en complottheorieën.  Het een versterkt het ander. Wat kun je hier nu als lokale VVD politicus aan doen? De VVD is de partij van Vrijheid en Democratie. Vrijheid omdat je in dit land, in tegenstelling tot dictaturen zoals bijvoorbeeld Wit Rusland en Noord Korea, kunt zeggen wat je wilt en denkt.

Waar ligt de grens?

Maar dat kent natuurlijk zijn grens. En die grens is wat mij betreft bereikt als je anderen in woord en daad bedreigt. Lokale politici, maar ook de zwijgende meerderheid, zullen daartegen dus nadrukkelijk een tegengeluid moeten laten horen. De VVD is ook de partij van de Democratie. En dat betekent dat je de gelegenheid hebt om eens per 4 jaar jouw politieke vertegenwoordigers te kiezen, die daarmee een mandaat krijgen om in die periode het land of de stad te besturen.

Natuurlijk doen ze dat nooit naar een ieders tevredenheid en maken zij ook fouten. Politici zijn ook maar mensen. Als je het niet met ze eens bent, heb je het recht je stem te laten horen door in vergaderingen in te spreken, participatiemogelijkheden te benutten of na 4 jaar andere vertegenwoordigers te kiezen. Het geeft je echter NOOIT het recht om politici en anderen te bedreigen als je het niet met ze eens bent.

Dick Bosgieter
Fractievoorzitter VVD Hellevoetsluis

meer
nieuws