André Schoon

wethouder

Ik ben André Schoon, 64 jaar en geboren en getogen in Vierpolders. Sinds 1995 woon ik in Brielle. Ik ben getrouwd met Sylvia en we hebben drie kinderen. Sinds mei 2014 ben ik wethouder voor de VVD in Brielle. Daarvoor heb ik bij Connexxion gewerkt en had daar een leidinggevende HRM-functie. Mijn hobby’s zijn tuinieren, skiën, wandelen, musea en concerten bezoeken.

Politieke ervaring

Sinds begin 2001 ben ik lid van de VVD. In 2005 ben ik toegetreden tot het bestuur van de afdeling Brielle. In november 2007 werd ik gekozen tot voorzitter van de VVD afdeling Brielle. Als voorzitter volgde ik veel vergaderingen zoals de raad, de commissie en de fractievergaderingen. In 2010 ben ik toegetreden tot de gemeenteraad van Brielle. In 2014 ben ik als wethouder toegetreden tot het college. Door de VVD heb ik mij kunnen ontwikkelen als raadslid en als wethouder in het College van B & W. Ik vind het belangrijk om samen met mijn fractiegenoten iets te kunnen betekenen voor Brielle, Vierpolders en Zwartewaal.

Waarom in de politiek?

Vroeger werd er bij ons thuis veel over politiek gesproken en waren mijn ouders nauw betrokken bij de samenleving in Vierpolders. De liberale beginselen van de VVD spreken mij aan. Ik sta voor vrijheid, sociale rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid. Deze idealen probeer ik dagelijks in mijn werk uit te dragen naar zowel mijn collega’s als de inwoners van onze gemeente. Daarnaast worden er veel belangrijke beslissingen door de politiek genomen. Door mijn functie als wethouder kan ik invloed uitoefenen op belangrijke beslissingen. Bovendien kan ik mijn steentje bijdragen aan de samenleving, iets wat ik erg belangrijk vind en mij graag voor wil inzetten.

Waar wil jij je voor gaan inzetten?

Op de algemene ledenvergadering van de VVD Brielle ben ik herkozen tot lijsttrekker voor de VVD Brielle. Ik ben enthousiast en heb er enorm veel zin in! In de coalitie hebben wij samen de afgelopen vier jaar veel bereikt, maar er zijn nog genoeg uitdagingen waar ik de komende vier jaar graag verder mee aan de slag wil. De afgelopen periode heb ik met veel inwoners gesproken. Ik wil de inwoners graag blijven betrekken bij verschillende onderwerpen, zoals veiligheid, aantrekkelijk wonen en het ondernemen in Brielle: de motor van onze lokale economie. Ik sta dicht bij onze inwoners en ben iemand die graag het gesprek wil aan gaan en wil luisteren naar onze inwoners. Ik stimuleer nieuwe ideeën en moedig aan om ‘out of the box’ te denken. Onze beleidsvoornemens komen hierbij allemaal aan de orde en daar ga ik graag mee verder. Ik streef een prettige woon- en leefomgeving voor alle inwoners van Brielle, Vierpolders en Zwartewaal na. Ik wil een buitenruimte realiseren om trots op te zijn met goed onderhouden groen- en speelvoorzieningen. Daarnaast sta ik voor een vitaal buitengebied en de uitvoering van de leefbaarheidsvisie Zwartewaal en de Binnenstad- en Havenvisie. In Brielle moeten alle inwoners altijd kunnen vertrouwen op de zorg die iemand nodig heeft. Op het gebied van de circulaire economie sta ik voor duurzaamheid: meer nadruk op gebruik in plaats van verbruik! Verder moet er zuinig worden omgegaan met overheidsgeld door een verantwoord financieel beleid met sluitende begrotingen zonder extra verhogingen van de lasten voor inwoners, anders dan via de prijsindex. Tot slot is het van belang om alle mogelijke bestuurlijke samenwerkingsvormen te benutten om tot een optimale kwaliteit van dienstverlening en economische ontwikkeling te komen op Voorne-Putten, want: Samenwerken doe je niet alleen. En als laatste wil ik graag nog zeggen: Brielle moet blijven bruisen!

Wat maakt onze gemeente zo mooi?

Brielle is gekozen tot meest aantrekkelijke stad van Zuid-Holland. Daarnaast staat de Vestingstad Den Briel in de lijst van “De 12 mooiste Nederlandse Vestingsteden” op plaats nummer 6. Iets om trots op te mogen zijn! Wat voor mij onze gemeente zo mooi maakt is de historie die Brielle rijk is: de Sint-Catharijnekerk, Historisch Museum Den Briel, Het Arsenaal, de 1 aprilviering, de ruim 375 mooie monumenten en het erfgoedgilde. Als geboren en getogen Vierpoldenaar hecht ik waarde aan het Dorpse karakter van de kernen Vierpolders en Zwartewaal. Het Dijckhuis in Vierpolders en de Gaffelaar in Zwartewaal zijn voorbeelden van mooie voorzieningen van deze kernen waar ik met plezier naartoe ga. Ik ben trots op de vele vrijwilligers die zich inzetten voor de gemeente Brielle. Zo hebben we de Infirmerie voor het welzijn van ouderen. Het nieuwe cultuurhuis waar voor iedereen iets te beleven is, maar ook de stichting Kunst & Cultuur die zich inzetten voor de vele culturele uitjes die plaatsvinden in Brielle. Stichting ’t Vliegend Hert waar streekproducten verkocht worden in de molenwinkel. En natuurlijk ook de Historische vereniging de Brielse Maasmond. Kortom, in Brielle is van alles te beleven: van historie tot eigentijds. De mooie winkels, gezellige terrassen, sfeervolle gevels, culturele activiteiten, hotels, recreatie- en watersportmogelijkheden, de mooie stadswandelingen met de gidsengroep, de vele campings, golfbaan de Kleiburg, prachtige fietsroutes, een gevarieerd woningaanbod en niet te vergeten het verkrijgen van de lokale Brielse producten maakt dat je graag in Brielle wil wonen of verblijven!